Jadłospis
Jadłospis
I ŚNIADANIE
ZUPA/OWOC/WARZYWO
II DANIE
PODWIECZOREK
Poniedziałek
17.11.2025
Płatki ryżowe na mleku(7)/ na napoju roślinnym, pieczywo pszenne i razowe z masłem(1,7), twarożek z suszonymi pomidorami(7)- wyrób własny, papryka, ogórek, herbata melisa
Zupa owocowa z makaronem (1)
Gruszka, banan
Polędwiczka wieprzowa duszona w sosie śmietanowo- chrzanowym, ziemniaki z koprem, fasolka szparagowa z wody, kompot wieloowocowy
Budyń waniliowy(7)/ budyń waniliowy na napoju roślinnym- wyrób własny
Wtorek
18.11.2025
Płatki żytnie na mleku(1,7)/ na napoju roślinnym, pieczywo pszenne i razowe z masłem(1,7), pieczeń rzymska(1,3)- wyrób własny, ogórek kiszony, ogórek, herbata owocowa
Zupa wiejska (7,9)
Śliwki, jabłka
Kaszotto z mięsem i warzywami (1,9), kompot wiśniowy
Ciasto dyniowe(1,3)- wyrób własny, kakao na mleku(7)/ herbata owocowa
Środa
19.11.2025
Płatki cynamonowe na mleku(1,7)/ na napoju roślinnym, pieczywo pszenne i razowe z masłem(1,7), pasta z łososia z awokado z ziołami(4)- wyrób własny, pomidor, ogórek, herbata lipowa
Żurek z ziemniakami i jajkiem (1,3,7,9)
Mandarynki, banan
Gulasz z indyka, ziemniaki z koprem, sałatka z buraczków, kompot porzeczkowy
Kaszka manna na mleku (1,7)/ na napoju roślinnym, sos owocowy- wyrób własny
Czwartek
20.11.2025
Kawa zbożowa na mleku(1,7), pieczywo pszenne i orkiszowe z masłem(1,7), jajecznica na parze ze szczypiorkiem (4), pomidor, rzodkiewka, ogórek, herbata owocowa
Zupa minestrone z ryżem (9)
Melon, jabłka, kalarepa, marchew
Knedle z serem i sosem truskawkowym (1)- wyrób własny, lemoniada
Warzywa (kalarepa, marchewka, papryka, ogórek) z dipami (7), pieczywo pszenne z masłem (1,7), herbata miętowa
Piątek
21.11.2025
Płatki jęczmienne na mleku(1,7), grzanka pszenna z masłem i konfiturą (1,7), herbata zimowa
Zupa krem z selera i cukinii z grzankami (1,7,9)
Kiwi, ananas, banan
Kotleciki rybne pieczone (1,3,4), ziemniaki z koprem, surówka z kiszonej kapusty/ marchew gotowana, kompot agrestowy
Jogurt owocowy(7)/ jogurt owocowy wegański- wyrób własny, biszkopty (1,3)
Żywienie
W naszym żłobku zapewniamy dzieciom cztery posiłki:
-- śniadanie
– zupa- owoce i/lub warzywa
-- obiad- drugie danie
-- podwieczorekW ciągu dnia dzieci mają nieograniczony dostęp do wody.
Jadłospis układany jest pod okiem dietetyka, który dba o to, aby dieta dzieci była zbilansowana, zawierała dużo owoców i warzyw, a produkty były najwyższej jakości.
Posiłki przygotowywane są przez wykwalifikowane panie kucharki, które posiadają długoletnie doświadczenie w zawodzie, stąd też wiedzą co dzieci lubią najbardziej :).
Dbamy również o to, aby posiłki dla naszych maluszków były zdrowe i nieprzetworzone, a przede wszystkim przygotowywane na miejscu (również soki i ciasta).
Informujemy, że jadłospis planowany jest na dwa tygodnie, w związku z tym może on czasami ulec zmianie.
Podczas pobytu w naszym Żłobku, oprócz herbatek, soczków, mleka itp. do posiłków dzieci otrzymują na żądanie wodę, wodę z cytryną lub miętą.
Dzieci do 1 roku życia żywione są zgodnie ze schematem żywienia niemowląt.
Dla dzieci wymagających diet eliminacyjnych (dieta bezmleczna) jadłospis jest odpowiednio modyfikowany.
Stawka żywieniowa wynosi 10,00 zł/dziennie.
Wykaz alergenów obowiązujący w Żłobku Miejskim Nr 4 przedstawia załączony poniżej plik pdf.